Tulipanovac

U ovim krajevima Europe tulipanovac  (liriodendron tulipifika) je vrlo je rijetko drvo, a Daruvar u kupališnom Julijevom parku ima čak šest stabala visokih preko deset metara i starih između sto i 140 godina. Svi ti tulipanovci, sađeni još u vrijeme grofova Jankovića, s proljeća darivaju naš krajolik predivnim cvjetovima, koji rastu visoko u krošnjama i izgledaju poput lopoča na granama, pa su pravo, i Daruvarčanima skoro nepoznato, zadovoljstvo oku i srcu.

Postoje dvije vrste ovog drveta raskošne krošnje okićene golemim spektakularnim žuto-narančasto-zelenim cvjetovima nalik tulipanu. U postojbinama, Sjevernoj Americi i Kini rastu i do 60 metara, a kod nas dosežu upola manju visinu.  

Ovi daruvarski, u kupališnom perivoju kojeg i inače odlikuje brojnost egzotičnih biljnih vrsta, smješteni su u grupi u srednjoj aleji, na pola puta između restorana terasa i hotela Termal. Tulipanovac cvate od svibnja do lipnja, ali ne svake godine, a kad su vremenski uvjeti povoljni daje prekrasne cvjetove veće od ljudskog dlana.

Prethodna Julijev park
Sljedeća Glazbeni paviljon

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...