Josip Salač (1908. – 1975.)

Zagrebački pomoćni biskup msgr. dr. Josip Salač rođen je u Daruvaru 22. siječnja 1908. godine, a umro je u Zagrebu 19. prosinca 1975. Prvi je jedini Daruvarčanin i pripadnik češke manjine koji je obnašao tako visku dužnost u Katoličkoj crkvi.

Bio je svećenik Zagrebačke nadbiskupije i većinu života posvetio je odgoju i obrazovanju budućih svećenika. Obnašao je službu vicerektora, duhovnika i rektora u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, te je bio profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Za pomoćnog biskupa izabran je 1970. godine i tu je dužnost obavljao do smrti. Sahranjen je u Zagrebu, ali su kasnije njegovi ostaci preneseni na daruvarsko groblje. Požeški biskup dr. Antun Škvorčevoć je u povodu stote godišnjice smrti biskupa Salača 2008. godinu proglasio Salačevom godinom, a tim povodom je postavljena spomen ploča na kuću u Gupčevoj ulici 50 u kojoj je živjela obitelj Salač. Također u sklopu ove vrijedne obljetnice objavljena je knjiga Biskup Josip Salač daruvarskog povjesničara dr. Vjenceslava Herouta i zagrebačkog novinara Marijana Lipovca.

Prethodna The Cat Paws
Sljedeća David Frankfurter (1909. - 1982.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...