Julijev park

Prvo drveće u Lječilišnom perivoju Julijevom parku posadio je Antun Janković oko Antunove kupke oko 1762. godine, a nešto od tog drveća je još i danas u parku, kao npr. Platana, divlji kesten i primjerci graba oko kompleksa Daruvarskih toplica.

Lječilišni perivoj je rastao paralelno s izgradnjom kupki, naročito za vrijeme Antunovih nasljednika Izidora i Julija Jankovića., a danas se u njemu nalazi 60 različitih vrsta bilja. Također, u parku se nalazi fontana s brončanom skulpturom kojoj je ime Augustinčićeva “Kupačica” iz 1927. godine.

Lječilišni perivoj ima stilske karakteristike baroka (s elementima historicizma te engleskog pejzažnog stila u vrtnoj umjetnosti) i kao takav je i zaštićen. U sklopu parka nalaze se zdanja iz 18. i 19. stoljeća, brojne kupke i vile koje upotpunjuju sadržaj lječilišnog perivoja.

Antunova kupka

Prva je kupališna zgrada podignuta na rimskim temeljima, točno na mjestu vrela (toplog izvora). Antunovu kupelj gradi Antun Janković 1762. godine te je to ujedno i prva kupališna zgrada u perivoju. Ispred Antunove kupelji nalazi se kaptiran izvor tople vode nazvan Antunovo vrelo. Unutrašnjost se sastoji od pet odvojenih cjelina s bazenima s toplom vodom. Dio kupelji je obnovljen i danas je u funkciji crpilišta termalne vode.

Švicarska vila

Katnica hotelskoga tipa podignuta vjerojatno 1849., svakako prije 1861. godine. Prvobitno je bila ljetnikovac hotelskoga tipa izgrađen u švicarskom stilu s drvenim trijemom, namijenjen smještaju gostiju. Danas su u zgradi smješteni uredi katastra i uprava Daruvarskih toplica.Trijem je obrastao penjačicom tekomom i lozicom, koje ovoj građevini daju prepoznatljivi izgled.

Marijina kupka

Prizemna manja zgrada sa zidanom konstrukcijom i drevnim krovištem. Izgrađena je do 1861. godine. Interijer se sastoji od dvije manje prostorije, od kojih je u jednoj postrojenje za crpljenje termalne vode. Uz Marijinu kupelj postoje i vanjski izvori – dva Marijina vrela s toplom vodom i jedan hladan izvor, u kojima se nekad kupalo.

Centralna blatna kupka

Izvor blata na mjestu turskog kupališta (Ilidža), a u Antunovo doba bio je to bazen ograđen drvenom ogradom. Današnja zgrada nastaje na mjestu Anine blatne kupelji koju Löwy ruši 1908. ili 1909. godine zajedno s drvenom nadstrešnicom koja je povezivala Aninu blatnu kupelj, Ivanovu kupelj i Švicarsku kuću. Arhitekt Amadeo Carnelutti 1909. godine gradi današnju zgradu u maurskom stilu s kupolom i pločicama od fajanse u stilu mađarske secesije. Ulaz je na južnom pročelju u kojemu se pristupa s tri strane. Centralno je smješten bazen s toplom vodom, a obodno su prostorije za terapiju.

Vila Arcadia

Katnica koja se izvorno koristila kao hotel sa sobama za iznajmljivanje. Izgrađena je prije 1860. (nepoznata je točna godina gradnje). Danas se koristi kao depandansa Termal. U prizemlju se nalaze pomoćni prostori restorana Terasa, a na katu i potkrovlju smještajne jedinice i prostorije tehničkog osoblja. Dvorana za predavanja nalazi se na katu, a ravni krov koristi se kao terasa.

Kroz prošlost se zvala Arcadia, ljetnikovac Arcadia, Livijin dom, Liviaheim …

Restoran Terasa

Utkan je u centralni dio Julijevog parka. Ima 180 sjedećih mjesta, prostrani plesni podij i vanjsku terasu sa vrtnim garniturama. Svojom ugostiteljskom ponudom i kvalitetom usluge, restoran Terasa drži vodeće mjesto u županiji i šire.

Povijest restorana seže u 1912. godinu, kada je izgrađena kiosk-kavana u kupališnom perivoju, s pogledom na Centralnu blatnu kupku, impozantnu građevinu u maurskom stilu iz 1909.g. Značajnim financijskim ulaganjima objekt je renoviran 1995.g. te ponovno postaje biser Daruvarskih toplica, grada Daruvara i županije.

Prethodna Rimska park šuma
Sljedeća Tulipanovac

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...