Rimska park šuma

Rimska šuma se nalazi u neposrednoj blizini središnjeg gradskog trga i Daruvarskih toplica, koja obiluje različitim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava na površini od 20 hektara. U njoj se također nalazi Židovsko groblje te Julius Brum.

Unutrašnjost šume je uređena obilježenim i pošljunčanim stazama i klupama za odmor. Njome trče i šeću rekreativci, prolaznici, šetači, a nekada davno je služila kao najkraći put za radnike vinogradare i vikendaše u obližnjem daruvarskom vinogorju, jer položaj i uređenost same park-šume spaja središte grada i bogato vinogradarsko područje Daruvara. Također, područje šume predstavlja i početak planinarskih ruta prema Petrovom vrhu, Vranjevini, Vranom Kamenu, Crnom Vrhu, Kiku.

Povijesni perivoji Daruvara i Rimska šuma koja spaja grad i njegovo zelenilo s obroncima Papuka i njegovim autohtonim šumama, obiluju vrijednim biljnim vrstama koje su ujedno i zaštićene.

Unutar šume, u istočnom dijelu, pored uređene staze nalazi se Židovsko groblje, koje datira s početka 19. stoljeća. Na groblju se nalazi 160 spomenika – velika, ali i male mramorne i kamene ploče, koje se izdižu iznad zelenila i od kojih stotinjak njih ima natpise na hebrejskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

Spomenici su ovdje prevezeni iz Ivanovog Polja s tzv. “Staklane”, područja što su ga Židovi prvi naselili zbog izgradnje tamošnje tvornice stakla. Nakon što se 1860. godine izgrađuje Daruvarska sinagoga raste i groblje. Godine 1973. je zabilježeno kao spomenik kulture žrtava fašističkog terora.

U Rimskoj park-šumi u njenom sjevernom dijelu se nalazi i Julius Brum (Julijev izvor tj. izvor ljubavi), koji sa sobom nosi mit o tome da ćeš se, kada popiješ vode s Juluis Bruma, zaljubiti.

Poučna staza Rimska park-šuma sadrži 19 poučnih tabli na kojima su opisane prirodne, ekološke i kulturno-povijesne znamenitosti daruvarskog kraja.

Prethodna Augustinčićeva Kupačica
Sljedeća Julijev park

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...