Remek djela mađarskog slastičarstva

 

Zajednica Mađara Daruvar završila je rad na knjizi mađarskih kolača, torti i deserata pod nazivom „Remek djela mađarskog slastičarstva“. Posebnost te knjige je što se uz svaki od prezentiranih kolača nudi i priča o istome, tko ga je prvi pripremio, koja je legenda vezana uz njega, zanimljivost i te neka posebna priča koja obilježava određenu slasticu. Svi recepti koji se nalaze u knjizi isprobani su, kolači i torte te deserti pripremljeni, i naravno degustirani.

Zanimljivost je da je riječ o originalnoj recepturi pa se tako u ni jednom kolaču ne može susresti prašak za pecivo, soda bikarbona, već isključivo osnovne namirnice za kolače, brašno, šećer i jaja, te naravno čokolada i orasi ili lješnjaci. U ovoj po svemu jedinstvenoj kuharici nalazi se 14 recepata s 14 originalnih priča te pripadajućim receptima. Sve je napisano dvojezično, na mađarskom i hrvatskom jeziku, a knjigu su obogatile i odlične profesionalne fotografije. Izdanje ove po svemu jedinstvene kuharice već je sada izazvalo veliki interes, posebno za neke i u Hrvatskoj popularnim desertima, poput Rigojančija, Doboš torte ili Esterhazi torte.

Rad i izdavanje knjige financijski je pomogao Magyar Kormány – Bethlen Gábor Alap. – Iznimno smo zahvalni na dobivenoj potpori, budući da s vlastitim izvorima teško da bi osigurali sredstva za izdanje jedne ovako zanimljive kuharice. Prezentacija originalnih mađarskih recepata još je jedan od načina boljeg upoznavanja i razumijevanja velikim dijelom poznate prošlosti matične zemlje, kazala je o radu na knjizi, Snježana Sabo predsjednica Zajednice Mađara Daruvar.

Zajednica Mađara Daruvar realizacijom ovog projekta nastavlja višegodišnju uspješnu suradnju s matičnom zemljom i natječajima koji su namijenjeni Udrugama van matične zemlje.

Prethodna Advent u gradu
Sljedeća Martinje

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...