Martinje

Martinje je duboko ukorijenjen u mirisne obronke i vinograde sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, te se obilježava na različite načine a ponajviše pjesmom, izvrsnom hranom, mladim vinom i dobrom atmosferom jesenskog slavlja. 

Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju procesijom vinara i blagoslovom mladog vina u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva te pučkom ceremonijom krštenja mošta koju predvodi vinski biskup, kulturno-umjetničkim programom, te druženjem na glavnom gradskom trgu.  Pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina  u Daruvaru se slavi s punom pažnjom i štovanjem običaja.

Najpoznatiji vinari i vinogradari daruvarskog kraja svojega zaštitnika, svetog Martina, osim u svojim vinarijama i podrumima, slave i na središnjoj ceremoniji upriličenoj na glavnom gradskom trgu.

Štandovi se pretvaraju u raskošnu paletu vinske bajke i autohtonih domaćih proizvoda, a ne manjka ni smijeha i zabave, jer se prema pučkom običaju uz obaveznu nazočnost svetog Martina, održava šaljivi ceremonijal krštenja mladog vina i kulturno-umjetnički program.

 

Prethodna Remek djela mađarskog slastičarstva
Sljedeća Darfest

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...