Josip Matušek (1920. – 2003.)

Josip Matušek rođen je u Končanici, ali je veći dio djetinjstva proveo u Mašiću kod Nove Gradiške. Nižu gimnaziju završio je u Novoj Gradiški a učiteljsku školu u Osijeku.

Godine 1940. nastupio je na svoje prvo radno učiteljsko mjesto u Boku kod Siska. Rat je zaustavio njegovo učiteljevanje, ali mu se ponovo vratio 1944. godine kada je kao partizanski učitelj postavljen za učitelja u Peckoj kod Podravske Slatine.Nešto kasnije bio je premješten na učiteljsko mjesto u Končanicu.

Poslije rata nastavio je studij na višoj pedagoškoj školi i završio studij hrvatskog jezika. Radio je još kao učitelj u Gornjem Daruvaru i Daruvarskom Brestovcu.

Od 1948. godine počeo je raditi na višim razredima češke osnovne škole, a od 1954. godine i na daruvarskoj gimnazije. U to vrijeme je završio izvanredni studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na katedri hrvatskog jezika.Nakon otvaranja Pedagoške akademije u Pakracu 1961. godine imenovan je za voditelja katedre hrvatskog i češkog jezika. Nakon gašenja Pedagoške akademije u Pakracu postao je glavni urednik Jednote, gdje je ostao do umirovljenja.Josip Matušek je tijekom cijelog razdoblja života u Daruvaru bio uključen u kulturni i javni život ovdašnje sredine.

Spada u najplodnije pisce Daruvara iza kojeg je ostalo na tisuće stručnih i novinarskih priloga, autor je ili koautor više znanstvenih knjiga. Bavio se i istraživačkim radom, posebno ga je zanimala prošlost pripadnika češke nacionalnosti. Pisao je i pjesme, bavio se i knjižničarskim radom. Za svoj rad dobio je brojna domaća i strana priznanja.

Prethodna Drago Biželj (1925. – 1992.)
Sljedeća Miroslav Gjurin (1919. - 2004.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...