Grabova aleja

Grabova aleja u Julijevom parku u Daruvaru ima bogatu povijest koja seže daleko u prošlost, nalazi su u prekrasnom Julijevom parku koji je zasadio grof Antun Janković. Aleja je dobila ime po stablima graba koji su zasađeni duž cijele dužine parka  i danas su jedan od najprepoznatljivijih elemenata Julijevog parka.

Tijekom godina, aleja je pretrpjela mnoge promjene i izazove. U 19. stoljeću, grofovi Jankovići su prodali park gradu Daruvaru, koji je kasnije postao javno dobro. U vrijeme Drugog svjetskog rata, Nijemci su uništili veći dio parka, uključujući i mnoga stabla graba. Međutim, nakon rata, park je obnovljen, a aleja je ponovo zasađena.

Grabova aleja u Julijevom parku u Daruvaru je jedna od najljepših u regiji. Sa svojim stablima visokim do 25 metara i širokom krošnjom, ova aleja pruža hlad i osvježenje tijekom toplih ljetnih mjeseci te je omiljeno mjesto za šetnju i opuštanje. Aleja je također zaštićeni spomenik prirode.

Danas u Hrvatskoj nema više grabovih aleja, jer su izašle iz mode i rijetke su sačuvane, tako da se naša daruvarska grabova aleja našla na popisu 20 najljepših šetnica i perivoja u Hrvatskoj.

Prethodna Dvorac grofa Jankovića
Sljedeća Slavko Pokorny (1961. - 2018.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...