Dvorac grofa Jankovića

Dvorac grofa Jankovića se nalazi u samome središtu grada i zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije,te je ujedno označen i kao najvrijednija barokna građevina u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji.Dvorac je sa svojim smještajem, veličanstvenim baroknim perivojem i zvjerinjakom postao mjesto oko kojeg se je razvijalo moderno naselje. Gradnja dvorca je završena 1777. godine i pripada grupi trokrilnih dvoraca 18. stoljeća “U” oblika. U dvorcu se nalazi 60-ak soba i prostorija, koncertna dvorana i salon.

Glavnom južnom pročelju ritam daje sedamnaest, a bočnim fasadama osam otvora, smještenih u polja omeđena pilastrima. Središnji rizalit južnoga pročelja s pet prozorskih osi,iza kojega se na katu nalazi glavni salon dvorca, s trokutastim završetkom ulazi u krovište, a naknadno dobiva altanu na koju se izlazi iz glavnoga salona i odakle se pruža najljepši pogled na perivoj.Dvorac kupuje 1920. godine daruvarska općina i u njega smješta gimnaziju koja je tu ostala do nedavno.U podrumskim prostorijama dvorca grofa Antuna Jankovića koje su ukopane nekoliko metara u zemlju, osigurani su uvjeti za njegu i dozrijevanje visokokvalitetnih kapljica vina.

Podrum se sastoji od prostora za čuvanje kvalitetnih vina Vinarije Daruvar s vinotekom smještenom među muzejskim eksponatima iz rimskog doba,arhive te reprezetativna kušaonica. Danas se u parku grofa Jankovića nalazi spomen-obilježje palim borcima NOB-a (južni dio parka) i spomen-obilježje poginulim braniteljima Daruvara u Domovinskom ratu (istočni dio parka).

Prethodna Ginkgo biloba
Sljedeća Grabova aleja

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...