Ginkgo biloba

… kao da čuvaš stare tajne
ispričane generacijama prije nas
ponosno se uzdižeš u svojoj slavi
nikad ne gubiš svoju snagu
svojim sjajem i veličinom nas očaravaš!

Dva tercijalna stabla Ginkgo Bilobe nalaze se ispred dvorca grofa Jankovića koji ga je i zasadio,ujedno je i najstarije u ovom dijelu Europe s opsegom debla od oko sedam metara.Ginkgo Biloba je višestruko zanimljiva biljna vrsta. Ne pokazuje botaničko-taksonomske srodnosti s drugim živućim biljnim vrstama,spada u razred Ginkgoate, porodicu Ginkgoaceae, čije su sve biljne vrste izumrle osim jedne:

Ginkgo potječe iz perioda između 250 i oko 60 miliona godina, kada su Ginkgoaceae predstavljale prve biljne vrste u obliku stabla, domovina preživjelih stabala je Kina.Najstarija stabla Ginkga u Europi su najviše 250 godina stara, jer je tada počelo upoznavanje i sadnja biljnih vrsta iz Istočne Azije. U Kini naprotiv postoje stabla stara 3000 i 4000 godina,a najveći je procvat imao u periodu Jura i Kreda i ostao je nepromjenjen.

Muški primjerak Ginkga bilobe građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik kao pojedinačno stablo. Inače Ginkgo može narasti do 30 metara visine i 9 metara u širinu.

Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak je visok i vitak. Ginkgo biloba je dvodomna biljka, cvate od travnja do svibnja, a sjemenje je zrelo od listopada do studenog. 

Ginkgo (Ginkgo biloba L.) u Gradu Daruvaru zaštićen je u kategoriji zaštite, prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske, kao spomenik parkovne arhitekture i podkategoriji zaštite – pojedinačno stablo.

Gingko u Daruvaru je proglašen zaštićenim 04. listopada 1967. godine kao najljepši i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj. Nalazi se ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića u dvorskom perivoju koji je nastao usporedno s gradnjom dvorca koji je završen 1780. godine. Iako nema točnog podatka kada je ginko posađen , smatra se da je to bilo oko 1777. godine. Uz zaštićeno muško stablo ginka nalazi se i nešto mlađe žensko stablo ginka, Eva.

Natjecanje „Europsko stablo 2020.godine“ se provodilo od  01. veljače do 29. veljače 2020. godine,  sudjelovalo je šesnaest finalista nacionalnih natjecanja iz Belgije, Bugarske, Republike Hrvatske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Češke Republike, Nizozemske, Francuske, Ruske Federacije, Slovačke, Španjolske, Mađarske, Irske, Italije i Ujedinjene Kraljevine. Ginko iz Daruvara  koji je prijavljen kao „Zaljubljeni ginko“ prikupio je 28.060 glasova i time je osvojio drugo mjesto na ovom Europskom natjecanju.

Prethodna Bista grofa Jankovića
Sljedeća Dvorac grofa Jankovića

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...