Svetozar Nenadović Čarli (1945. –2014.)

Iako je posljednjih petnaest godina života proveo u Fužinama, gdje je i umro 3. travnja 2014., genijalni slijepi glazbenik Svetozar Nenadović Čarli cijeli je život bio vezan uz Daruvar. Rođen je 1945. u Donjim Borkima, gdje je i sahranjen, a radni vijek proveo je u Daruvarskim toplicama, dok je svojim glazbenim čarolijama dao nemjerljiv doprinos kulturnom i društvenom životu grada.

Oslijepio je u dječačkoj dobi nakon serije neuspješnih operacija očiju, a kao dijete prebolio je i niz teških i opasnih bolesti – difteriju, trbušni tifus, šarlah, tuberkulozu i kozice. Svirati je počeo s 12 godina, a bio je samouki virtuoz na tamburici, flauti, violini, ksilofonu, harmonici, fruli, usnoj harmonici i klaviru koji je bio njegov omiljeni instrument. Nakon posla na telefonskoj centrali hotela Termal večeri bi provodio za klavijaturama zabavljajući goste u različitim daruvarskim lokalima. Redovito je nastupao u svim gradskim kulturnim programima, a bio je aktivan i u lokalnom kulturno umjetničkom društvu.

S grupom Blow Up, s kojom je proputovao Hrvatsku, ali nastupao i u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, snimio je 1978. godine singl ploču, a 2000.  snimio je u Fužinama album One Man Gig. U međuvremenu je nekoliko snimaka nastalo i u Radio Daruvaru, među ostalim  njegova vlastita skladba Daruvare, mili grade.

Prethodna Miroslav Gjurin (1919. - 2004.)
Sljedeća Eva Fischer (1920. - 2015.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...