Julije Janković (1820. – 1904.)

Rodio se u Pakracu 1820., a umro u Beču te sahranjen u tirolskom Achenkirchu 1904. Poslijednji iz svoje loze, najzaslužniji je za izgled današnjeg Daruvara i okolice. Diplomirao je pravo u Požunu. U ruke prima svoju veliku baštinu s priličnim obavezama i dugovima.

Zbog toga je nastojao eksploatacijom šume popraviti loše stanje na svojim imanjima. Tako se koloniziraju opustjeli šumski krajevi pa za njegova doba nastaju mnoga nova sela, a stara se proširuju. Tada dolazi najviše Čeha, Hrvata i Srba te Mađara i Nijemaca, na nenaseljene krajeve vlastelinstva.

Svaki kolonist dobio je onoliko zemlje koliko je sa svojom obitelji iskrčio. Osniva novo naselje Gjulaves, današnji Đulovac, koje nosi njegovo ime.

1861. postaje veliki župan u Požegi. Dobio je grofovstvo, koje je nekoć bilo dano njegovom prastricu Antunu, te novi grb. Potpomagao je mnoge kulturne i prosvjetne institucije i tako ostao zapamćen kao dobročinitelj. Odumiranje feudalizma i, činjenica da nema muškog nasljednika, utječu na njegovu odluku da rasproda svoje posjede.  Daruvar sa Siračom prodaje porodici Tukory. Julije umire 1904., a s njim i grofovska porodica Jankovića daruvarskih. Spomen na njega sačuvao se u imenovanju mnogih mjesta daruvarskog kraja.

Prethodna Izidor Janković (1789. - 1857.)
Sljedeća Viktor Kluge (1911. - 1945.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...