Jaroslav Dittrich (1892. – 1959.)

Na području Daruvara tisak doživljava svoj uspon dolaskom zanimljive osobnosti iz Češke. Jaroslav (Jarka) Dittrich se rodio 10. lipnja 1892. u Horní Nové Vsi u Bělohradu (malo mjesto s kupkama poput Daruvara). Bez formalnog obrazovanja zbog rane očeve smrti, ali uz veliku ljubav prema knjigama i znanju kreće nakon osnovne škole trbuhom za kruhom i završava u Hrvatskoj (prisutan kod osnutka Češke besede u Donjem Daruvaru kao petnaestogodišnjak).

Od 1910. bio je kolporter knjiga u nakladi Jaroslava Merhauta (pisca Češko-hrvatskog rječnika) iz Zagreba. Zbog bolesti majke vraća se u Češku, počinje trgovati tkaninom i stječe solidan kapital. 1921. na kongresu esperantista upoznaje Otta Sobotku kojem je predaje tvrtku, a sam ponovno odlazi u Hrvatsku s idejom o pokretanju novina na češkom jeziku.Tako da 1. ožujka 1922. izdaje tjedne novine na češkom jeziku „Jugoslávští Čechoslováci“ u Daruvaru. Bile su tiskane u Beču i Virovitici (jer u daruvarskoj tiskari D. Goldbergera nije bilo čeških slova).

Te novine uoči rata mijenjaju naziv u „Naše Noviny“, a 1941. prestaju izlaziti. Prvi broj izašao u Beču imao je nakladu od 20 tisuća primjeraka.U Jugoslávštím Čechoslovácima od 30. ožujka 1924. izašla je vijest o novom listu u Daruvaru. „Daruvarčan – vanstranačko, kulturno-gospodarsko glasilo za kotar Daruvar i okolicu“, list koji je trebao izlaziti svake subote na hrvatskom jeziku, imao je posebnu cijenu i prodavao se odvojeno od lista Jugoslávští Čechoslováci.Novine su izlazile u razdoblju od 1924.-1935. u Daruvaru, u tiskari Dragutina Goldbergera.

Prvi broj „Daruvarčana“ izašao je 5. travnja 1924. godine.Na dnu zadnje stranice prvih izdanja kao urednik se nalazi Vaclav Satrapa, ipak većina istraživača (Matušek, Bláha i Herout) smatraju da je urednik bio Dittrich, dok je Satrapa bio financijer i tehnički urednik novina. 1925. izlazi samo jedan broj, nakon čega se privremeno gasi. Iduće godine odlaskom iz redakcije lista Jugoslávští Čechoslováci pokreće „Daruvarčana“ na češkom jeziku. Sudbina urednika „Daruvarčana“ pokazala je neuzvraćenu ljubav grada prema čovjeku koji je svojim zaslugama u osnivanju novina, prikupljanju dokumenata i predmeta za muzej, zadužio čitav kraj u pokušaju uzdizanja svijesti njegovih žitelja.

Realne okolnosti i mentalitet uskogrudnih ljudi su doveli do toga da se s takvim listom nije moglo računati. Dittrich je smatrao da mjesto poput Daruvara u svom gospodarskom i turističkom usponu zaslužuje tiskani medij koji će ga promovirati.

Prethodna Franta Burian (1888. - 1958.)
Sljedeća Josef Knytl (1898. – 1963.)

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...