Cota G4

Biografija

Rani dani: (1998-2000) Cotu G4 je okupio Marko Osmanović (Osman) krajem 1998. godine sa idejom da se sviraju njegove autorske pjesme, te rock hitovi bandova iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Osman se već od ranije bavio pjevanjem, sviranjem i skladanjem , od 1994. do 1997. u bandu The Dustbin za koji je pravio pjesme na engleskom. U tom bandu po prvi put surađuje sa gitaristom Igorom Rufom i bubnjarem Markom Štromajerom, koji će kasnije imati značajnu ulogu u povjesti Cote G4. Prva postava Cote G4 bila je: Marko Osmanović-vokal i solo gitara, Tomislav Kopfer-ritam gitara, Marko Jeftimija-bass, Boris Jeniček-bubanj Band je svirao do jeseni 1999. uz jednu promjenu bubnjara (Alen Brajković), ali na snimanju prvog dema sudjelovali su samo Osman i Jeftimija iz čega je bilo jasno da je vrijeme za novu postavu. Na scenu stupaju ranije spomenuti bivši članovi The Dustbina; gitarist Igor Ruf, i bubnjar Marko Štromajer, koji je i tekstopisac pjesama nove Cote G4 i ta postava 2000. godine snima prvi demo ep sa pjesmama: Kuća iz djetinjstva, Pismo, Baci mi kunu, Rijeka 1.

Prvi nastupi izvan Daruvara: (2000-2001) Sredinom 2000. opet dolazi do promjene postave, tako na mjesto bubnjara dolazi Dario Santo, a Cota G4 pojačava svoju koncertnu snagu mladim talentiranim muzičarem iz Virovitice Dankom Krznarićem na klavijaturama. Band počinje aktivnije svirati, čak i u Sloveniji, sve do promjene postave na jesen 2001.g.

Klupska atrakcija: (2001-2004) Na jesen 2001.g. stvara se nova postava: Marko Osmanović-vokal, Igor Ruf-gitara, Danko Krznarić-klavijature, Saša Novak-bass (Koprivnica) i Miro Ovnić-bubanj (Koprivnica). Nakon kratkog vremena Miru Ovnića zamjenjuje Nino Švedek i stvorena je postava koja će odsvirati veliki broj nastupa i koncerata tijekom četiri godine u kojima je djelovala uz manje promjene (Osman je pjevao i svirao bass tijekom 6 mjeseci 2003.g.). 2003. i 2004. godine Cota G4 se probija na klupskoj sceni, ponajviše zbog kvalitetne svirke i dobrih obrada rock standarda, a manje zbog autorskih pjesama. Osmanu se nikako nije sviđala ta situacija i odlučeno je da se snima demo snimak. To je bio pun pogodak, jer je na jednom od Zagrebačkih koncerata došla izvjesna Nataša S. koja je tada radila u Dallas records i preko koje je taj demo završio u Dallasu.

Prvi album: (2004-2006) Krajem 2004.g. Cota potpisuje ugovor sa Dallas recordsom, te počinju probe za snimanje albuma. U isto vrijeme Saša Novak odlazi iz banda, a Nino Švedek pauzira sa sviranjem zbog zdravstvenih problema. Uz tu priču se u jednoj od prostorija za probe u Zagrebu upoznaju Osman i Vice Šindija, bubnjar iz Bibinja, pa je u ugodnom druženju Šindija postao bubnjar na prvom albumu. Album je sniman u Požegi na proljeće 2005.g. Prvi singl i spot izlazi na ljeto iste godine; Putovanje vlakom, nakon čega Šindija i službeno postaje član banda a na bass dolazi Mladen Rakas, kojeg nedugo zatim zamjenjuje Mario Kopecki iz Lipovljana. Cota G4 nastavlja svirati, a album konačno izlazi na proljeće 2006.g., nakon kojeg izlazi singl i spot za pjesmu; Daj mi sve. S tom pjesmom postaju poznatiji široj publici te se probijaju na top-listama. Šindija odlazi iz banda te ga nakratko zamjenjuje Marko Štromajer, a na službeno mjesto bubnjara dolazi mladi Daruvarski bubnjar Dario Horvat. Iste godine na jesen izlazi singl i spot za pjesmu; Tamo negdje, iza krovova kuća, koja je postati jedna od najomiljenijih balada ali i spot u kojem su vidljivi loši međuljudski odnosi u bandu, koji će kulminirati nakon jednog koncerta u Šibeniku nakon kojeg Igor Ruf napušta postavu Cote G4.

Motaj kume motaj! (2006-2008) Nakon odlaska Igora Rufa koj je bio solo gitarist (jedan od najboljih mladih u regiji), aranžer pjesama, te je uz Osmana praktično i stvorio priču o Coti G4, band se okreće traženju gitariste, neuspješno, tako da već krajem 2006. Danko Krznarić, klavijaturist prelazi na solo gitaru, a na mjesto klavijaturiste dolazi Miloš Kovačević iz Daruvara. 2007. izlazi singl i spot: Motaj kume motaj, koj je u godinama koje slijede postao najveći hit i zaštitni znak banda iako je najmanje puštan u medijima. Krajem 2007. i početkom 2008. Cota G4 snima svoj drugi album, te svira na Rokaj tour Četiri hrvatska grada sa Hard Timeom, Fatherom i Osmim putnikom. Na jesen nastupaju u tv showu Garaža, nakon koje band prestaje sa radom zbog propasti dogovora sa sponzorima i nedostatka financija za nastavak snimanja i promoviranja albuma.

Za nas ne postoji kraj (2009-2013) Na proljeće 2009.g. Osman postaje pjevač i gitarist Divljih Jagoda, te povremeno svira u projektu “Lisn” u kojemu sviraju svi iz Cote (osim Miloša) i Chris-Gerard Heyward, američki pjevač, skladatelj i glumac, kojeg je Danko Krznarić pozvao u Hrvatsku da rade band. Nakon ljeta Osman i Horvat se dogovaraju oko reaktiviranja Cote te novoj (modernijoj) viziji banda. Iako je Osman ostao u Divljim Jagodama do 2013.g., Cota G4 izdaje novi album 2011. (sačinjen od snimaka iz 2007 i 2008, te 3 nove snimke) “U čemu je zapravo stvar” i singl “Za nas ne postoji kraj” koj simbolično najavljuje da Cota svira dalje. Danko Krznarić i službeno odlazi iz banda nakon gotovo 10 godina, a zamjenjuje ga mladi gitarist Ivan Ivanković iz Grubišnog Polja. Novi singl i spot Kada prođe prstima kroz kosu vraća Cotu na top-liste. Iako je bilo dosta oprečnih stvavova o ovoj pjesmi, ona i danas ima najviše pregleda na youtube-u. Početkom 2013.g. Osmanović odlazi iz Divljih Jagoda te se potpuno posvećuje Coti G4 koja po prvi put nakon 5 godina svira ljetne motorijade i festivale a vrhunac ljetne sezone doživljava u Puli na najvećem motosusretu i Daruvarskim danima piva. Prije ljeta iz banda odlazi Mario Kopecki koj je 8 godina bio “dobri duh banda”, a zamjenjuje ga Majkl Jagunić iz Jastrebarskog koj dolazi iz Hard Time-a. Nakon toga Ivanković odlazi iz banda jer ima novi angažman, u Thompsonovom pratećem bandu. Krajem 2013. izlazi singl i spot za pjesmu “Pismo” koji nije ponovio uspjeh prethodnika, ali band je već bio duboko u novom 3.albumu…

Ne znaš ti šta je rokenrol (2013-2014) 3. Album je sniman u daruvarskom Dvorcu grofa Jankovića u kojem su članovi banda i živjeli tijekom 8 dana koliko je trajalo snimanje glavnine albuma. Ovo je prvi album banda na kojem Cota G4 ima i producenta, Horvat je angažirao Rejhana Okanovića (Regija), koji će pridonijeti modernizaciji i dobrom zvuku 3.albuma. Prvi najavni singl izlazi na ljeto 2014.g. „Ne znaš ti šta je rokenrol“ koj na youtube-u ima rekordnu gledanost u odnosu na druge spotove Cote. U kratkom periodu dostiže preko 30000 pregleda, što je gotovo polovica od pregleda najgledanijeh spota cote. Bandu se na snimanju albuma pridružuje novi gitarist, Dinko Likar iz Virovitice, čije vrijeme u Coti tek dolazi i sada postava izgleda ovako: Marko Osmanović (Osman) – vokal, ritam gitara Dinko Likar (Lix) – solo gitara Majkl Jagunić – bass Dario Horvat (Adriani) – bubanj.

 

Prethodna Pučka knjižnica i čitaonica
Sljedeća Daruvarski susreti

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...