Defibrilator

Defibrilacija je primjena blagih i kontroliranih elektro-šokova na predjelu grudi ili direktno na srcu kako bi se reaktivirao ili normalizirao njegov rad. Primjenjuju se udari istosmjerne električne struje putem defibrilatora i primjenjuje se za liječenje malignih, zloćudnih poremećaja srčanog ritma.

U Daruvaru je postavljen automatski vanjski defibrilator na adresi Trg Kralja Tomislava 14 ili bolje rečeno na ulaz u općinu.

AED je maleni, prijenosni uređaj koji daje upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, glasovnim i vizualnim uputama (na hrvatskom jeziku). Uređaji sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Kod djece ispod osam godina starosti ili ispod 25 kg tjelesne težine koristite AED s pedijatrijskim elektrodama. AED automatski prepozna da li su spojene elektrode za djecu ili odrasle.

Prije postavljanja elektroda pripremite bolesnika:

  • maknite svu odjeću s prsnog koša unesrećene osobe,
  • provjerite da li je koža suha, ako nije obrišite je.

Postavljanje elektroda:

  • potrgajte foliju u kojoj su zapakirane elektrode i razmotajte ih,
  • držite KPR senzor s desnom rukom i povucite naljepnicu broj 2da biste skinuli zaštitni sloj sa elektrode. Pritisnite elektrodu od centra prema van kako bi pravilno prionula na kožu. Zračne džepove istisnite pritiskom ruke,
  • pritisnite KPR senzor s lijevom rukom i povucite naljepnicu broj 3 da bi odlijepili zaštitni sloj s elektrode. Pritisnite elektrodu od centra prema van da bi bolje prianjala za kožu bolesnika,

NAPOMENA: Ukoliko je bolesnik velik ili ako postoji potreba da se elektroda postavi ispod prsa, možda ćete morati maknuti centralnu crvenu “pribadaču” da bi produžili elektrodu.

NAPOMENA: Ako bolesnik ima ugrađeni pacemaker ili defibrilator u gornjem desnom dijelu prsnog koša, elektrodu stavite lagano na koso, kako biste izbjegli postavljanje elektroda direktno preko uređaja. Provjerite da je KPR senzor i dalje preko donje polovice prsne kosti.

Opširnije o samom uređaju i upotrebi istog pročitajte OVDJE!

Prethodna Mijo Ettinger (1874. - 1966.)
Sljedeća Templari u našem kraju

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...