Crkva Sv. Otaca Prvog Vaseljenskog Sabora

Današnja parohijska crkva u Daruvaru, podignuta je u samom središtu grada, na današnjem Trgu kralja Tomislava. Gradnja crkve u Daruvaru započela je 1749. godine, a dovršena je 1756. godine. Posvećena je prazniku SVETIM OCIMA PRVOG VASELJENSKOG SABORA, tj. nedjelji između Spasovdana i Duhova.

Crkva je izduženog pravokutnog oblika izvana sa osmostranom oltarskom apsidom, koju podupiru i učvršćuju dva kontrafora od temelja do vrha krovnog vijenca. Lađa crkve učvršćena je s pet masivnih lukova kroz koju prolaze željezne zatege. Između lukova je svod u obliku tzv. češke kape. Lukovi se oslanjaju na zidove, a s vanjske strane oblikuju pilastre, raščlanjujući tako građevinu u skladna jednaka polja između kojih su jednostavni polukružno zasvedeni prozori.

Na zapadnoj strani uzdiže se trideset i šest metara visok zvonik ispod kojega se ulazi u hram. Na vrhu zvonika je bogato ukrašen križ od kovanog željeza, visok 265 cm, pozlaćen 1894. godine. Nasuprot ulaza, na povišenom dijelu pa sve do tjemena slavoluka nalazi se ikonostas koji se sastoji od 42 ikone umetnute u drvenu arhitekturu, smještene vodoravno u pet polja. Ikone je naslikao nepoznati umjetnik 1793. godine.

Profilacije vijenaca, zabat, niše, portal i drugo, svojom harmonijom i ljepotom uvode ovaj hram u zajednicu važnih spomenika barokno-klasicističke arhitekture na širem prostoru Slavonije. Elementi klasicizma koje je crkva dobila prilikom svoje obnove 1848. godine nije poremećen njen sklad i ljepota. Daruvarska crkva pravilnog je oblika, proporcionalnih dimenzija, čije dekoracije dopunjuju uravnoteženu i skladnu baroknu građevinu dostojnu svake pažnje. Od 28. travnja 2005. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske u Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Prethodna Crkva Presvetog Trojstva
Sljedeća Pakra manastir

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...