prevnext
Menu

Vrijeme, kada se u Daruvaru igrao vaterpolo

Vrijeme, kada se u Daruvaru igrao vaterpolo

Prošle godine, baš nekako u ovo vrijeme sredine ljeta, u jednom dnevnom listu izađe veliki tekst o najboljim prirodnim kupalištima u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kako sam po prirodi radoznala (a priznajem, i volim se kupati besplatno) temeljito proučim dvije stranice posvećene toj temi i – umrem od smijeha. Znate što su preporučile (čak) dvije autorice potpisane ispod teksta? Da se osim u termalnim toplicama u Daruvaru možete kupati na prirodom kupalištu na Toplici, koje doduše nema nikakvih dodatnih sadržaja…

Jedino što mi je u tom trenutku palo na pamet je, da su nekim čudom autorice teksta uspjele doći do rukopisa daruvarskog novinara Damira Valdgonija i da su previdjele da je čovjek doduše pisao da se u našoj Toplici naveliko plivalo, ali – tamo negdje 1950. godine:

Šlajs

Ispod Bernašekovog mlina se nalazio još jedan “šlajs”. Akumulirao je vodu za mlin koji više nije bio u funkciji a kasnije poslužio sistemu napajanja gradskog bazena vodom.

 No, nama je šlajs bio atrakcija zbog bezbroj drugih stvari. Betonski zid s obje strane ustave, sa širokim vijencem služio je za sunčanje. Ispod drvenih ustava, pružala se betonska kosina a s nje je voda padala još metar do novog korita. Ovo je pak bilo prošireno i izdubljeno u sigi. Niz kosinu obraslu algama i mahovinom, klizali smo po turu ili glavačke u duboku vodu pod šlajsom.

U vodeni zastor ispod šlajsa se moglo podroniti. Spremniji mladići su dječarcima “prodavali” svoje sposobnosti dugog boravka pod vodom upravo zbog toga. Jednostavno bi podronili iza zavjese, tamo se zadržali, gledajući da ne pretjeraju, a zatim, opet uronivši, vratili se na mjesto zaronjavanja. Divljenju nije bilo kraja, ali i povremenoj panici da se roniocu nešto nije dogodilo.

Sige

Nakon šlajsa Toplica se razlila u grmlju i šipražju a nakon jednog kolnog prelaza pedesetak metara niže je počinjao izuzetno privlačan i zanimljiv odsječak siga. Brojni duboki usjeci bili su prava skloništa za ribu, no tu se boravilo satima i zbog mogućnosti likovnog izražavanja.

Bezbrojne ljubavne poruke, tipa “S” voli te “M”, ili probodena srca s inicijalima, našle su mjesto na siganim pločama. Ali ono pravo hodočašće su uzrokovale reljefne skulpture golih žena sa svim atributima, koje je povremeno činio Jovica s muškog kupališta. Doduše i konja, što mu je bila specijalnost. Od siga su se izrađivale i druge kreacije, poput siganih pištolja, koji su se nažalost prečesto lomili.

Samo na određenim mjestima, izvan vode, ljudi su uzimali sigu za bojenje prostorija. Za te se svrhe najbolja siga kopala na Kalvariji. Ne treba spominjati da su često sigom dječaci ukrašavali i sebe, sve do potpunog bojanja tijela.

Gertneraj

Ispod siga, gusti bagremik, krio je neatraktivni plitki dio rijeke, sve do gertneraja. Iskrivljena njemačka riječ, govori da se radilo o rasadniku Kupališta. Neposredno ispod staklenika, Toplica se smirila u dubokom viru koji je premoštavalo brvno s rukohvatom . Zbog položaja u sjeni vrba ispod visoke obale, vir nije bio pogodan za kupanje ali je skrivao mnogo upravo kapitalnih klenova. Stalnu dubinu vira održavali su mještani vadeći iz njega redovno velike količine kvalitetnog pijeska.

Muško kupalište

U prvom narednom viru iza gertneraja bilo je smješteno muško kupalište. U vrijeme kada bazen još nije bio sagrađen, a upravo nasuprot njemu, ovo je bilo najprikladnije mjesto za kupanje na Toplici.

Uvijek je bilo dobro posjećeno a kupači su ovdje raspolagali s desetak metara blago povijajuće plivače staze. Zbog veće količine vode i dubine, riječna je struja je bila nezamjetna ali snažna. Dokazivanje sposobnosti, test za pristup ovom muškom kupalištu, bilo je plivanje uzvodno. Start je bio na malenoj kamenoj brani, prolaz ispod panja za skokove u samom zavoju, pa prema vrbi na ulasku u proširenje kupališta. Tu je struja bila najsnažnija pa je finiš često završavao “mrtvom trkom” na mjestu i odustajanjem.

Sa spomenutog vrbovog panja za skakanje, skakali su samo hrabri, a najhrabriji među njima, na glavu. Nerijetko je od udaranja u pjeskovito pa i muljevito dno bilo lakših povreda. To muljevito dno je bilo i izdajnik za one koji su stazu pokušavali prijeći i uz pomoć nožnog odraza o dno. Najčešći stil je bio “pseći”, a samo rijetki su ovladali i “muškim stilom” (crowle).

Neprikosnoveni car kupališta bio je “domaš” Jovica, već nam poznat kao skulptor sa siga. On je najbolje plivao, uključujući i leđno, najbolje skakao, čak i “lastu”, jedini ronio “na daljinu”, a da mu iz vode ne viri tur i jedini se kupao gol. Pri tome je mlađariji nabijao komplekse svojim “sekundarnim spolnim obilježjima”.

Ostali kupači su se ćudoredno kupali, u isključivo crnim glotenim gaćama, obaveznim školskim rekvizitom i jedinim ljetnim odjevnim predmetom. No, ćudoređe su napuštali u trenutku odlaska kući, kada je trebalo brzo osušiti gaće. Na vrbovu granu, gaće su se razapinjale između gume a onda se tim uređajem mahalo po zraku, u mjestu ili trčeći kroz visoku travu livade budućeg bazena. Posebno su to činili oni najstidljiviji. Sav taj show su promatrali mladi kandidati, koji su se kalili na obližnjem “ženskom kupalištu”, nešto nizvodno.

Žensko kupalište

Zašto se zvalo “žensko”, teško je objasniti, budući da se na njemu kupala samo jedna ženska – Slovenka. Vjerojatnije je da se samo htjelo naglasiti značaj muškog kupališta gdje se kupaju „pravi muškarci“.

Slovenka je imala je vuneni, jednodijelni kupaći kostim, koji joj se pri izlasku iz vode objesio do koljena dolje i do pojasa gore. Tako su njene obnažene grudi kod mladih promatrača izazivale buru emocija i komentara. Jer je plivala i skakala bolje od većine abonenata muškog kupališta, Slovenka bi imala pristup i na muško kupalište. Došla bi, proplivala, zapalila gledateljstvo, dopustila Jovici, koji se pri tom kupao u gaćicama, da je “potopi” a zatim bi poravnavši kostim odlazila na sunčanje. Kolone kibica bi bespomoćno obilazile oko nje na pristojnoj udaljenosti da vidi jedinu “pravu” žensku na kupalištu.

Samo žensko kupalište je bilo kraće i pliće od muškog i tu su se kandidati pripremali za prijelaz na pedesetak metara udaljeno muško kupalište. Izgradnjom bazena i žensko i muško kupalište je izgubilo prvotni značaj. Koristili su ga još jedino klinci, koji nisu imali novca za ulaznicu na bazen, niti hrabrosti da se ubace na bazen na stoijedan mogući način…

..eto ovako je izgledalo kupanje u Toplici prije izgradnje bazena u Daruvaru 1953. godine. A nakon toga naš je grad dobio pravu pravcatu vaterpolo momčad. I utakmice koje je dolazio gledati velik broj Daruvarčana, i to ne samo sportsku borbu, nego i atletska ramena mladih naočitih mladića, koji su bili zvijezde ljeta.

Naravno, nije se radilo ni o kakvoj pravoj sportskoj ligi, nego najčešće o nadmetanju s vaterpolo momčadima susjednih gradova, otprilike takvog tipa kakve su danas ljetni malonogometni turniri. Ali ipak, dobro zvuči… vrijeme kad je Daruvar imao vaterpolo momčad… A budući da smo od prošlog nastavka uspjeli saznati, da je stvarno postojao Pero kojeg je za poplave Toplica nosila od mosta do mosta, te njegovo prezime, pokušat ćemo doći do njega i zabilježiti njegova sjećanja na taj događaj. Ovoga tjedna vas pitamo: Ako znate tko bi mogao reći nešto više o tim vaterpolo utakmicama, javite nam.

No, da se mi vratimo našem kupanju u Toplici. Šezdesetih godina rijeka je dobila zidane obale i danas izgleda posve drugačije nego kako je se u svom tekstu sjećao Damir Valdgoni. To nas nije spriječilo da pokušamo pronaći sva ona opisana mjesta, a koliko smo u tome uspjeli možete vidjeti u foto-galeriji.

Istraživala i fotografirala Vlatka Daněk

B1

Ovdje negdje (danas ulazni kanal na sportski ribnjak) stajao je šlajs…

B2

…ispod kojeg se bila prava fora podronjavati ispod vodenog zida

C1

Malo ispod Jezera u Toplici se pojavljuju veliki bijeli kamenovi, ali to u stvari uopće nisu kamenovi, nego prvi nagovještaji da Toplica ovdje ulazi u područje „siga“…

C2

Dešifrirati što su daruvarska djeca pedesetih godina nazivala „siga“ pomogao nam je podatak da su je tada kopali da bi je stavljali u boju za krečenje. Naravno, riječ je o kaolinu, bijeloj glini od koje se izrađuje porculan i u koji je i danas vrlo jednostavno urezati razne poruke…naravno, ako na čuđenje prolaznika siđete u Toplicu i nakupljate malo „sige“ (ako je odnesete kući i razmrvite dobijete vrlo traženo kozmetičko sredstvo za podmlađivanje kože)

C3

Malo niže korito Toplice prolazi pravim malim nalazištem kaolina, u vodi se vide cijele plahte „sige“ koje je struja izbrazdala u udubine …

C4

…. u kojima se i danas rado skrivaju ribe…samo ne žele čekati, da ih (ne)spretni fotograf uslika…

C5

U manjim drveno-zidanim kućama (koje se danas nalaze u parku između poligona za paint-boll i teniskih terena) nekada su živjeli kupališni vrtlari (i danas se tom dijelu kaže gertneraj a po njemačkoj riječi Gärtner – vrtlar), a tu je bio i staklenik, te rasadnik. Voda za uzgoj bilja crpkom je dovođena iz Toplice.

C6

Odmah ispod gertneraja, u ravnini s današnjim aquaparkom nekada je bilo „muško plivalište“. Zahvaljujući maloj brani, voda je tu dosezala duginu veću od metra, pa se moglo plivati i kraul…

D1

Na uvodnoj fotografiji Miroslava Gjurina vidite, kako je daruvarski bazen izgledao 1952. godine. Iako nije bio dovršen, kupača zaista nije nedostajalo. Ova fotografija (iz arhive daruvarskog Foto Film kluba) vidimo, da radovi još uvijek nisu dovršeni ali da bazen tada olimpijskih razmjera ima i impresivnu drvenu skakaonicu. A Toplicu skriva gusti šumarak drveća.

D2a Pavić

Na fotografiji Milana Pavića vidimo kako je bazen izgledao kasnih šezdesetih godina – drveće oko Toplice već je prorijeđeno a u pozadini se lijepo vidi preljev, kojim je tada Toplica direktno punila Jezero.

D2b

Ovu fotografiju smo pronašli na internetu – primijetite, da bazen ima kanal, kojim se prije ulaska u vodu „peru noge“…

D3 Danjek

Sedamdesete godine na daruvarskom bazenu na fotografiji Vlade Daněka (obratite pažnju na najnoviji liniju bade-kostima). Voda za bazen još uvijek se uzima iz Toplice (a nakon što se jednom tjedno isprazni, puni se ostatak tjedna) pa je često zelena i puna žaba – ali to nikom ne smeta…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…osamdesetih je bazen popločan i prestaje se puniti vodom iz Toplice. Nažalost vode u vodovodu nema dosta a za upotrebu termalne bi trebali posebni filtri, pa bazen ne radi dugo. Šteta, za ono vrijeme je izgledao vrlo dobro, što vidite na fotografiji Tonija Hnojčika.

D5

Od izgradnje hotela Termal koji ima i zatvoreni i otvoreni bazen s toplom termalnom vodom nitko više nema volje baviti se gradskim bazenom pa su njegovi slavni dani daleka prošlost…

D6

Danas se Daruvarčani i njihovi gosti mogu kupati i u aquaparku koji je sagrađen na mjestu starog gradskog bazena. Umjesto u Toplici danas se djeca praćakaju u njegovoj mirnoj rijeci…

D7

… a mjesto na „šlajsu“ i kosini od sige, danas se djeca naglavačke u vodu bacaju na glatkom plavom plastičnom toboganu…

E1

Danas se nitko više ne kupa na Toplici, a na fotografiji iz 2007. godine vidite možda posljednju grupu dječaka koji su to činili. U ravnini s Bernašekovim mlinom tada je raznim priručnim sredstvima nikla mala brana i stvorila krasno kupalište…

E2

… koje je imalo i priručnu skakaonicu zavidne visine…

E3

.. s koje su odvažni skakali u bazen, dubok možda tek metar…

F1

Svoje slavne dane daruvarski je gradski bazen doživio kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina. U Daruvaru je postojalo plivačko društvo i igrao se vaterpolo. U prijateljskim susretima Daruvarčani su redovito bili bolji od Virovitičana…

F2

U Toplici se više nije kupalo, ali Brkin most je i dalje bio omiljen kod mladih daruvarskih momaka, pa i …

F3

…tada srednjoškolca Damira Valdgonija, čiji reci čine većinu današnjeg nastavka rubrike Šećimo Daruvarom…

3 godinas, 2 mjesecs prije Komentari isključeni za Vrijeme, kada se u Daruvaru igrao vaterpolo

Daruvarski-portfolio.net koristi kolačiće kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima pročitajte ... Uvjeti korištenja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close