Sveta Jelena Podborska

Sjeverozapadno od daruvarskog hipodroma, nalazi se brežuljak čudnog izgleda. Zove se Gradina. Na njemu je nekoć stajala benediktinska opatija Sveta Jelena de Podborje. I danas se ovdje mogu naći ljudske kosti i ulomci keramike, te gomila kamena raznog porijekla. Opisujući Slavoniju u drugoj polovici 18. stoljeća, povjesničar Taube navodi da je ta ruševina jedan od najvažnijih naših srednjovjekovnih kulturnih spomenika. No već odavno njoj nema traga.

Početkom 20. stoljeća tadašnji vlasnik zemljišta prodao je i posljednje veće kamenje, a pod brdo zakopao sedam kola kostura, ali je ipak nešto moralo ostati pod zemljom. U 18. stoljeću bila je tu još vidljiva prekrasna, ali većim dijelom opustošena palača. Donji kat je bio još čitav, a razbijeni mramorni stupovi u korintskom stilu, te svodovi,lukovi, vijenci i podnožja stupova ležali su uokolo ove raskošne građevine.Pod kršem na razvaljenim zidovima bile su vidljive slike templara i redovnika, što daje mogućnost da su je upravo podigli templari dolaskom iz Palestine.Opatija je nastala vjerojatno još 1170. godine, ali arheološki nalazi govore da su i Rimljani bili ovdje nastanjeni. Postoji pretpostavka da su tu Benediktinci boravili do 16. stoljeća kada su Turci opustošili ovaj kraj. Sveta Jelena je pored one u Bijeloj i Rudini kod Požege bila jedina benediktinska opatija u nekadašnjoj Požeškoj županiji.

Do današnjih dana samostan je prepušten propadanju, tako da danas nema vidljivih zidova. No na vrhu brda, nešto malo ispod površine zemlje, nalaze se temelji ove građevine, a na njenoj sjevernoj strani, pod brdom staro je groblje. Izoravanjem zemlje na površinu dolaze velike količine krhotina glinenog posuđa i ljudskih kostiju. Odavde seže prekrasan pogled na Daruvar.

Prethodna Manastir Bijela
Sljedeća Daruvar is happy too!

Comments are closed.

Bit će da je do miša ...