prevnext
Menu

Dostupan-nedostupan, lijep-nelijep, pravi-lažan

Dostupan-nedostupan, lijep-nelijep, pravi-lažan

Kupališni park i dvorac Jankovića dva su dragulja daruvarske turističke ponude i dok je s parkom lako – u njega možete povesti svoje goste kada god želite a lijep je i u toplu ljetnu ponoć i zimsko smrznuto jutro, dvorac je ….. skoro kao Zdenička. Seljakova kći iz poznatog češkog filma Královna koloběžka (snimljenog na osnovi bajke Chytrá horákyně), koja, da bi postala kraljeva žena, mora dokazati da je pametna te se pred njega dovesti-nedovesti, obučena-neobučena s darom-nedarom.

I dok je ona zadatak vrlo uspješno riješila stigavši na romobilu te obučena u ribarsku mrežu (vrlo sličan motiv nalazimo i u Ukroćenoj goropadnici, starom filmu snimljenom na motive Shakespearea – tko ne bi zapamtio kako tamo Richard Burton stiže na magarcu, bos, s čizmom svezanom na glavi), naš je dvorac zapeo na pola puta.

Pa je tako dostupan-nedostupan, lijep-nelijep te pravi-lažan. Zarobljen u prostoru i vremenu tiho i sa sjetom čeka neku pametnu Zdeničku, da mu dovede bogatog ženika i odvede u sretniju i ljepšu budućnost…

No, krenimo redom. I mene je začudio podatak da naš dvorac razgleda više od tri tisuće posjetilaca godišnje. Jer nama, običnim građanima, koji pred njega stižemo pojedinačno, jako smeta ne samo što su njegova vrata stalno zaključana, nego i bez ikakve obavijesti o tome je li ga uopće moguće posjetiti i kada, što se tamo može vidjeti i da li za to treba platiti ulaznicu.

Ako pak stižete u Daruvar u nekoj većoj grupi turista, za sve će se pobrinuti vodiči pa zapravo nećete ni uočiti da je dvorac iako dostupan za grupe, zapravo nedostupan za pojedince. Uz rijetke iznimke – zadnji Dani otvorenih vrata dvorca zbili su se za Vinodar a u okruženju ringišpila i raznih koncerata, prošli su skoro pa neopaženo. Teško je reći kada će vrata dvorca opet biti otključana za Daruvarčane (možda za Noć muzeja) pa zato pažljivo proučavajte programe različitih akcija. Jer vrijedi poviriti u dvorac kada se za to pruži mogućnost.

 Mi smo to specijalno za ovu rubriku učinili u društvu Veronika Pilat, zamjenice gradonačelnika za društvene djelatnosti u čiji djelokrug rada spada briga o dvorcu. Za ono, što on danas nudi posjetiocima, zasluge imaju osim grada Daruvara i razne organizacije, institucije, te ljudi, ali to već spada u neke druge rubrike. Jer običnog turista ne zanima je li ovo ili ono uređeno za mandata Janka ili Marka, već što se tu zapravo može vidjeti. U ovom trenutku to je šest raznih tematskih cjelina (u više soba) a predlažemo vam da ih obiđete desnom kružnom turom.

U prizemlju, odmah desno, u dvije sobe je stalna izložba o obitelji Janković. Njezina je zanimljivost, što je dvojezična, hrvatsko-madžarska a dar je Terezije Horvath-Balogh budimpeštanske povjesničarke. Široko stepenište odvest će vas nakon toga na kat u glavni salon. Danas u njega najčešće zalaze vesele svatovske povorke ili koncertna publika, pa je zato opremljen tek većim brojem stolica. Sjednete u koju, dignete glavu prema stropu i uživate u pogledu. Ili u pogledu s balkona, naročito, ako je kasna jesen i lišće više ne sprečava pogled na obronke koji okružuju grad.

Odmah prva slijedeća prostorija desno je Soba Jankovića, nazvana tako jer na zidovima vise portreti njih i njihovih životnih suputnica, u viđenju mjesnih amatera. Ugođaj dopunjuju dvije bidermajer garniture, blagovaonički stol te tri ormara. Iako se radi o vrijednim povijesnim komadima namještaja oni nisu iz doba Jankovića.

Slično je i u slijedećoj Sobi židovske kulture i tradicije koja simboličkim izlošcima podsjeća na vremena kada su pripadnici ovog naroda bili cijenjeni i ugledni stanovnici Daruvara. U slijedećoj Spavaćoj sobi, prikaz je građanske spavaonice s početka prošlog stoljeća, a dvije zadnje uređene prostorije na katu posvećene su Domovinskom ratu.

Iz desnog krila krenite tada širokim hodnikom u suprotni, spustite se lijevim krakom stepenica do velikih drvenih vrata, koja vode u vinski podrum. Vrlo zgodno je uređen ali Badel ga otvara samo za grupe, baš kao i takozvani Vinski salon u prizemlju lijevo od ulaza u dvorac. Tu turisti kao suvenir iz Daruvara mogu kupiti vino nekih od domaćih proizvođača.

I nakon što ste napravili puni krug po dvorcu možda vas zabole noge pa odmor potražite na jednoj od klupa u unutarnjem dvorištu. Nemojte previše ni šetati a ni gledati okolo, prizor ruševnih i zapuštenih bivših gospodarskih i službeničkih odaja (a nakon toga školskih drvarnica i stanova) zaista je nelijep. A nemojte cjepidlačiti ni kada malo osvježeni krenete u još jednu turu po dvorcu, ovaj put istraživačku, u kojoj ćete tražiti i naći ono, što je još tamo zaista pravo, odnosno iz vremena Jankovića.

A to su vrata, dovratnici, kvake, ograde, metalni ukrasi, ukrasna stakla, stepeništa, ložišta. Jer samo je to ostalo iz grofovskih vremena. Stisnite te masivne kvake, jer baš su te nekad dirali i Jankovići, tražite po hodnicima sva ta mjesta koja i dan danas smrde na dim a na kojima su gorjele velike vatre omogućavajući vlasteli da joj bude toplo a da ih nitko ne inkomodira nošenjem cjepanica u sobe. Divite se eleganciji stepenica za gazde i jednostavnošću onih za poslugu, veličinom i količinom različitih spremišta za drva razbacanih kojekuda po dvorcu. I nemojte žaliti, što su mnoge sobe zaključane, jer i nisu baš za gledanje.

Bar dok nema Zdeničke na vidiku. A ni bogatog i mudrog kralja, koji bi znao dragulj, u kojem se skoro ništa originalno nije sačuvalo, iskoristiti. Recimo za muzej replika, jer ako može imati Zagreb muzej ljubavnih veza, kojih više nema, zašto mi ne bi mogli imati muzej svih onih lijepih i važnih stvari (sarkofag, diatretum, povelja o trgovištu) koje su u Daruvaru nekada bile a više ih nema…

 Šetala i fotografirala Vlatka Daněk

b1

Šarena seljačka kola „garažirana“ u ulaznoj veži dvorcu nemaju veze sa Jankovićima i nisu posebno stara. Gradu Daruvaru služe kao etno-dekoracija za Vinodar i druge prigode. Važnije od tih kola su drvene kocke na podu a služile su zato da vlastelinska kočija za lošeg vremena može ući pod krov, kako plemićima ne bi kiša padala za vrat.

b2

Dvorac smo obišli uz pratnju zamjenice gradonačelnika Veronike Pilat. Izložba o obitelji Janković, vrlo je klasičnog postava i zauzima dvije prostorije u prizemlju desno. Najzanimljviji izlošci su posebne cigle s oznakama Jankovića koje su stigle iz Czeprega.

b4

Predvorjem dvorca dominira monumentalno stubište koje se račva na dvije strane pa na odmorištu još na dolje i gore. Pravi je to splet širokih stepenica čijim su drvenim gazištem skoro cijelo stoljeće tutnjale tolike đačke noge da su potrošile inaće izdržljivu hrastovinu, pa je ona osamdesetih godina prošlog stoljeća zamijenjena. I zato se mi danas na kat penjemo po visokom sjaju …

c1

…gdje se točno u sredini dvorca nalazi glavni salon, najveći i najreprezentativniji prostor dvorca. Kako je točno izgledao za vrijeme Jankovića ne znamo, iz tog doba ostao nam je samo troškovnik rekontrukcije, koja je grofa Julija koštala 50 000 forinti. Čuva se u Muzeju u Požegi i iz njega možemo isčitati, da je salon tada sadržavao osam fotelja, dva taburea, tri kanapea, klavir s dvije stolice, dva ogledala s okvirom iznad kamina, četiri gipsane skulpture poznatih glazbenika, tri vaze, te namještaj iz XVIII. stoljeća koji nije trebalo obnavljati. Na fotografiji vidimo, kako je salon izgledao za vrijeme posljednjeg daruvarskog vlastelina, grofa Tüköryja (znači oko 1900. godine). Obratite pažnju na vrata u pozadini, ta su danas zazidana, na vaze i biste u nišama pod stropom, te na veliki kristalni luster – prema pričama starih Daruvarčana taj je preživio drugi svjetski rat i nakon toga „nestao“. Vrlo zanimljiv prizor ovaj je salon pružao sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je služio kao školska sportska dvorana, pa su među štukaturama visjeli i koševi za košarku. Nama, tada učenicima daruvarskih osnovnih škola pozvanih na literarno-muzičku čajanku koja se tamo održavala, to nije uopće smetalo.

c2

Najljepše ćete danas doživjeti salon ako usmjerite pogled na njegov osam metara visok ukrašeni strop. Vaza i bista više nema ali štukature su još tu. Uz malo mašte i pritvorenih očiju lijepi cvjetni motivi začas će vas vratiti u pretprošlo stoljeće i rubom uha samo što nećete ćuti iz veže klopot kočije i šuštanje ženskih balskih haljina…

c3

Dok su u prizemlju bile prostorije uprave vlastelinstva, gornji kat je bio namijenjen za boravak plemićke obitelji. Zato je središnji hodnik reprezentativno širok sa puno svjetla koja u njega dovode prozori okrenuti na dvorišnu stranu. Sjajne glatke pločice su originalne, po njima je hodao još Antun Janković, a mi idemo u prvo prostoriju desno.

c4

Sobu Jankovića krase njihovi portreti, koje su naslikali članovi mjesne likovne grupe DA te stilski namještaj iz 19. stoljeća. Žuta bidermajer garnitura je vrednija ali crvena ima zanimljiviju prošlost. Navodno se nalazila u dvorcu do drugog svjetskog rata, nakon toga dugo je bila u domu jedne daruvarske obitelji da bi se nakon nešto više od šezdeset godina vratila u dvorac.

c5

U drugom dijelu prostorije rustikalni je blagovaonički namještaj a sve u funkciji oživljavanje duha prošlih vremena.

c6

Do Sobe židovske kulture stiže se prilaznim predprostorom a nalazi se u krajnjoj ugaonoj sobi južnog krila dvorca i zahtjeva više pojašnjenja, pa ćemo to ostaviti za jednu od slijedećih šetnji koju ćemo posvetiti ovaj nekada značajnoj zajednici u Daruvaru.

c7

Građanska spavaća soba smještena je u prvoj sobi sporednog, istočnog krila a njezin je najljepši dio stolić sa ogledalom.

c8

Sjećanju na Domovinski rat na daruvarskom području posvećena je zadnja soba u istočnom krilu a manja prije nje funkcionira kao multimedijalni prostor.

d1

Putem prema zapadnom krilu dvorca obratite pažnju na metalne ukrasne detalje, koji tu još od Jankovića štite staklo na vratima. Posebna je priča bogato urešena željezna ograda koja dijeli hodnik od stubišta. Vrhunski majstorski rad koji nam u svoj širini hodnika nekako izmiče pažnji a zapravo je možda najveći originalni dio koji se u dvorcu sačuvao od Jankovića pa sve do danas.

d3

Masivna vrata koja ćete o naći u prizemlju, pomalo skrivena između dva izlaza zapadnog stepeništa, skrivaju veliki vinski podrum kojim danas upravlja Badel. Ova vrata nisu iz Jankovićeva doba, na vrhu čitamo da su iz godine 1935. i otvorena su vrlo rijetko. Ako vam se posreći iskoristite priliku, po vrlo starim i strmim stepenicama sići ćete….

d5

…otprilike u sredinu uzorno uređenih podruma. Velikom rekonstrukcijom koja se tu zbila prije dvadesetak godina podrum je dobio i vlastiti vanjski ulaz (vidite ga na slici u sredini) koji pod zemljom skriva i salu za kušanje vina iz Badelove daruvarske palete. Nadsvođeni stropovi podruma pak red drvenih, red prokromskih bačava te zbirku arhivskih vina.

d7

Krećemo odmoriti noge u dvorište, pogled na reprezentativno predvorje sa stubištem zaista je očaravajući – u trobrodnom nadsvođenom prostoru tu je devet polja pruskih, odnosno čeških kapa koje u sredini nose dvostruki monumentalni dorski stupovi, čitamo u knjizi arhitekta Miloslava Sohra

e1

U dvorištu pored bunara danas raste samo jedno stablo divljeg kestena, kao što naznačuje trokutasto uzdignuće, tu su u vrijeme Jankovića rasla tri stabla (ovo današnje stablo ipak je iz nekih kasnijih vremena, posađeno u želji da se sačuva sjećanje na izvornu zamisao).

e2

Nažalost bivše dvorišne gospodarske zgrade nisu u dobrom stanju pa radije obratite pogled u vis, centralni erker iznad ulaza u dvorište zaista je lijep.

e3

Predlažem da u drugoj šetnji dvorcem obratite pažnju na detalje, recimo na velika drvena vrata u prizemlju – po dva desno i lijevo od ulaza, danas ih krase portreti četvorice Jankovića daruvarskih i spadaju u one rijetke stvari, koje su tu ostale još od onih dana. Dakle, kroz ova vrata prolazili su i grofovi (nažalost, kvake su ovostoljetne) – kroz ova na fotografiji desno danas prolaze turisti i stižu u Vinsku sobu, gdje su izložena i mogu se kupiti vina daruvarskih proizvođača.

e4

Ova prekrasna intarzirana vrata također se nalaze u prizemlju a naći ćete ih ako dobro pogledate iza panoa izložbe o porodici Janković. Tu se nalazi i jedan ugrađeni ormar koji je tu još od Jankovića. Lijepa jankovićevska vrata skriva i soba u kojoj se za Vinodar kušaju nagrađena vina.

e6

Prostorije, koje je nekada koristila škola a danas nisu dostupne za posjetioce, skrivaju mnoge zanimljivosti, recimo ovo je originalna Jankovićeva kvaka jednog ugradnog ormara..

e7

…a ovo kvaka jednih sporednih vrata, koje su vodila u služinačke odaje.

f1

Na kraju istočnog krila nalaze se vrlo elegantne zavojite stepenice dostojne kakvog slavnog filmskog kadra a vode od prizemlja sve do tavana.

f2

Zapadno krilo također završava stepenicama, ali manje reprezentativnim, vjerojatno predviđenim da se njima služi posluga (na zapadno krilo nastavljale su se konjušnice i prostor u kojem je živio upravitelj).

f3

Neka vrata još nose ukrasna stakla iz vlastelinskih dana, teško je reći konkretno iz kojih, ali lijepa su i danas.

f4

U razgledanje dvorca krenite dobro obučeni, ovdje je hladno i usred ljeta, zato je u velikim ukrasnim kaminima u glavnom salonu te u hodniku nekada vatra gorjela i ljeti.

f5

A ovako su se grijale druge sobe. Ako dobro promotrite predprostor Spavaće sobe, otkrit ćete neugledna vrata desno a iza njih dva ložišta – iza sivih vrata prostor je veličine metar sa pola metra gdje se ložila velika vatra koja je sistemom toplovodnih kanala grijala druge sobe a desno vidite malo ložište kojim se grijala soba lijevo. Ovakvih zanimljivih mjesta za loženje ima po dvorcu svugdje (recimo u prizemlju ispod istočnog stepeništa) a odmah do njih i veliki prostori u kojem su čuvana drva. Da bi takve velike vatre dobro gorjele…

f7

…potrebni su zaista veliki dimnjaci. Najbolje se to vidi na tavanu – veliki stup u pozadini zapravo je više dimnjaka koji se postepeno spajaju u jedan veliki otvor. Veliki mansardni krov „na dva kata“ daje izvana dojam da je dvorac još veći, nego što zapravo je.

g1

Fotografija za sentimentalne – ovo je nekada bila učionica, sjećate se?

g2

Večernji sati daju predvorju poseban šarm, dvorište je u mrklom mraku, sa kata dopire glazba sa nekog od koncerata koje se povremeno organiziraju u dvorcu. Sjene čine poznate oblike drukčijim, što vidite i na uvodnoj fotografije ovog nastavka Šetnji.

3 godinas, 1 mjesec prije Komentari isključeni za Dostupan-nedostupan, lijep-nelijep, pravi-lažan

Daruvarski-portfolio.net koristi kolačiće kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima pročitajte ... Uvjeti korištenja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close