prevnext
Menu

Dan kada je umro glavni daruvarski most

Dan kada je umro glavni daruvarski most

Da li znate da u svakom trenutku možete saznati koliko vode protječe našom daruvarskom rijekom Toplicom?

To je rijeka? To kod nas zovemo kanal…

 …rekao je, kada ju je prvi puta vidio, moj tadašnji dečko a sadašnji muž (u njegovu obranu moram reći da je odrastao kod Save, a to je u svakom slučaju respektabilna rijeka). Sličnih komentara naslušala sam se i kasnije, prilikom vođenja različitih tura turista i prilikom zastajanja na ulazu u park, na onom mostu kod Švicarske vile. Nerijetko bi tada s čuđenjem promatrali one visoke uzidane kamene obale, što se protežu na jednoj stranu prema pivovari a na drugoj prema tržnici i pitali se čemu. Jer, većinom godine ispod mosta protječe tek miran potočić, ljeti toliko plitak da u Toplici izranjaju kojekakvi otoci suhe zemlje obrasli travom i vodenim biljem pa sve vonja na mulj i ustajalu vodu.

Mi, koji smo rođeni poslije 1960. godine primamo te obale bez razmišljanja o tome zašto su takve, jer ta naša mirna i tiha Toplica takva je samo od vremena kada je ukroćena tim podzidanim obalama, a prije tog znala je bogme dobro podivljati, plaviti i nositi sve pred sobom, uključujući mostove i ljude. Naravno, bilo je to davno, ali koliko zna ta naša Toplica, najveća lijeva pritoka Ilove, nabujati doslovce u trenutku, svjedoči naš vlastiti obiteljski događaj, odnosno roštiljanje na onom uređenom mjestu iza Batinjske Rijeke.

Baš smo jeli netom pečeni hajdućki ćevap, kad se nebo zacrnilo i počela kiša. Sjedili mi zaklonjeni nadstrešnicom a ono se kiša pretvori u pravi ljetni pljusak, lijevalo je i udaralo bjesomučno malo više od pola sata a nakon toga grane sunce, ko da nije ništa ni bilo. Ali sve uokolo mokro i vlažno pa se mi popakovali kući. Još samo donijeti gajbu iz rijeke….kad ono od gajbe, u kojoj se ostalo još pola nepopijenih piva a sve otežano pošteno velikim kamenom, ni traga ni glasa. Ni tamo gdje smo je ostavili ni na okuci dalje, ni na onoj još dalje a ni onoj dalje. Odnijela nama ta majušna podivljala rječica Toplica nakon jednog jedinog  pljuska i gajbu i pivo.  

Priznajem, čak je pomalo zastrašujuće vidjeti mutnu i zapjenjenu Toplicu nakon kakve obilne kiše, dok huči i bijesno se kotrlja od jezera uvijajući bokove ispod mostova. Oni, koji ne stanuju blizu rijeke čak  pomalo ne vjeruju, da naša rječica može biti takva. A može, vidjeti ćete u našoj foto-galeriji ili na vlastite oči, ako nakon sljedećeg pljuska, obučete gumene čizme i odete se sami uvjeriti.

 Ili ako u miru svoje fotelje sve pratite na online stranici Hrvatskih voda. A evo, što je vodostaj rijeka zabilježio prije samo četiri dana u četvrtak, 14. 7. 2016 godine. U četiri sata ujutro, dok je prognoza tek obećavala kišu i nevrijeme, Toplica je na mjernoj postaji kod autobusnog kolodvora imala tek 7 centimetara visine. A onda je počela kiša i u 5 sati Toplica  popela na začuđujućih 25 centimetara, što znači da je u roku od sat vremena narasla za +18 centimetara i time automatski skočila u crveni režim, to jest takozvano izvanredno stanja, da bi sat kasnije u 6 sati tekla „debela“ samo 11 centimetara što je – normalno stanje.

A kako su nekada Daruvarčani mjerili „vodostaj“ Toplice, možemo pročitati u zapisima novinara Damira Valdgonija:

Posljednjih sedam kuća u Radićevoj, prije Dalitovog željezničkog mosta, Toplicu je imalo u dvorištu. Zanimljivo je da je u svima do vode bilo ravno trinaest stepenica. Tako smo već onda imali običaj vođenja svojevrsnog vodostaja, u stilu : – Jesi li je vidio jučer? Voda je bila 3. (Ili 5 ili neki drugi broj do 13.) Brojalo se naravno od vode prema dvorištu.

Nakon jedne od velikih poplava pedesetih, kada je Toplica kroz dvorišta poplavila i glavnu cestu i cijeli Dalit, ostalo je ono povijesno: – Kad je Toplica bila 16 ….

Ah, ta poplava je bila ipak strašan šok. Počelo je penjanjem do razine dvorišta, ulaskom u dvorište i ulijevanjem u podrum. Taman su moja majka i jedan sustanar spašavali krumpir, kada je nestalo i struje. Istovremeno kada se voda počela prelijevati na zajedničku verandu pred stanovima, počela se prelijevati i u bunar, nasred dvorišta. Vrata stana su hitro brtvljena krparama. Stvari su se užurbano dizale na stolove, ormare. Srećom, bio je to klimaks, pa su samo neznatne količine pokvasile popločani dio kuhinje.

Sutradan ujutro voda se povukla s ulice. U školu smo krenuli kroz prozore jer je u dvorištu ostao duboki mulj. Kada se nakon nekoliko dana voda ocijedila a mulj osušio i ispucao u ploče nepravilnog oblika, tačkama smo ga odvozili natrag u Toplicu. Poplava je uništila čitav Vašov otok kao i polja na području današnjeg Darkoma i INE. Novonastala pustinja, prepuna najfinijeg praha od mulja, pružala je pak nama djeci neograničene mogućnosti igara…

Nije to bila jedina poplava, koju je Damir zabilježio u svom tekstu nazvanom Toplica i koji je prati našu rijeku od izvora pa do izlaska iz grada. Nije pisana kronološki, pa ne znamo, je-li to bila jedna od tih velikih poplava pedesetih ili ona iz ranih šezdesetih i koju vidimo na starim fotografijama do kojih smo uspjeli doći, ali čitamo:

Glavni se most nazivao tako jer je tu bio glavni ulaz u park s gradskog trga. Djeci je bio zanimljiv zbog metalne konstrukcije, koja je priječila ulaz vozilima, postavljena kao mini labirint. Taj je most  u prvoj izvedbi stradao u dramatičnim okolnostima, u jednoj od dvije “apokaliptičke” poplave u Daruvaru, istog dana kad i Brkin most (kod prijašnje ulice Kapetana Brke, danas Kupališne, nap. autora).

Toplica je tog poslijepodneva već potopila čitav park i izlijevala se u sam centar grada, dobrano prelijevajući preko glavnog mosta. Pri naletu greda iz razvaljenog brkinog mosta i glavni se opirao samo tren. Upravo u trenutku kada je kroz plitku vodu preko mosta pretrčavao naš vršnjak Pero, začuo se snažan prasak. Gomila greda, letvi, dasaka osovila se uvis i zajedno s Perom krenula nizvodno. Vidjeli smo u tom kršu samo još jednom Perinu ruku i potom ništa više od mutne vode i granja koje se udaljavalo.

Senzacionalno je kroz desetak minuta odjeknula vijest da je Toplica u Mihanovićevoj izbacila na jedan od mostića – dječaka. Još je nevjerojatnije zazvučao je  podatak da je – a bio je to Pero, izbačen točno pred kućom njegova strica. Pretrpio je snažan šok, bio je promrzao ali tek s nekoliko ogrebotina. Ovaj danas uspješan zagrebački gospodarstvenik vjerojatno nikad neće zaboraviti dan kada je umro glavni daruvarski most na Toplici i kada se on, Pero po drugi puta rodio…

Nažalost, Damir Valdgoni nije zapisao prezime svog vršnjaka, pa ga ne možemo pitati, da li se ovaj događaj zaista tako i dogodio. Ali internet je moćna stvar pa ga možemo svi zajedno pokušati naći, dakle traži se otprilike sedamdesetpetogošnji Pero, kojeg je Toplica odnijela i vratila za jedne od daruvarskih poplava, tamo nekih pedesetih godina. A onda su šezdesetih uzidane obale, umjesto drvenih mostova napravljeni novi željezni i Toplica je u Daruvaru ukroćena za sva vremena.

A poplave se definitivno preselile u stare foto-albume.

Šetala, priredila i većinom fotografirala Vlatka Daněk

B1

Huk vode je toliki da ne čuješ ni vlastiti uzvik – Jeli to naša mirna i tiha Toplica?

B2

Naravno da je tolika količina vode, koja je u jesen 2014 godine udarala o preljevni bent na daruvarskom jezeru rezultiralo rupom i istjecanjem vode, ali o tome više u idućem nastavku…

B3

Pogled s mosta koji vodi na sportski ribnjak, Toplica ovdje naglo skreće u desno, pa je nakon cjelonoćne kiše vode toliko jaka i brza, da u virovima u potpunosti ispunjava kameno korito i preljeva se na zemljani bent…

C1

..nakon nekoliko desetaka metara se smiruje, ali ispod Aquaparka teče tik ispod ruba kamenog korita…

C2

…da bi joj ono tik ispod mosta u današnjoj Kupališnoj ulici (prijašnja Brkina ulica) postalo malo i ona se izlila i na šetnicu i na drugoj strani na zemljanu obalu iznad nasipa.

C3

I nakon mosta (njegovog prethodnika je prvo srušila jedna od tih velikih poplava, koje je opisao Damir Valdgoni) voda izlazi preko užeg zemljanog nasipa na onaj širi –srećom na desnoj obali sada je čvrsta zidana obala. Osim na količinu vode, obratite pažnju i na njezinu boju…

c4

U normalnim okolnostima ovo je idiličan pogled na Toplicu, koja je kod Pivovare toliko plitka i bistra da imate osjećaj, da ribe možete uhvatiti rukom…

d1

..tada ovako izgleda pogled na kamene obale Toplice sa mosta kod Švicarske vile…

D2

…a ovako u jesen prije skoro dvije godine…

D3

…to je most, koji su Daruvarčani nekada zvali Glavni most i koji je stradao u istoj poplavi kad i takozvani Brkin most.

E1

Prema sjećanjima starih Daruvarčana, naš grad je Toplica plavila 1956. godine (ili 1957.) a kako je to izgledalo vidite na fotografiji iz arhiva Vlade Daněka – obratite pažnju da je voda dosegla do prve ukrasne crte na fasadi Centralne blatne kupke.

E2

Druga velika poplava zbila se 1961. godine i opet je Toplica poplavila park (ovoga puta je bila malo niže, pogledajte crtu na fasadi Blatnih kupki) – vidimo to na fotografiji objavljenoj na stranici Denisov geo kutak

F1

Nakon toga Daruvarčanima je definitivno prekipjelo, sazidali su današnju kamenu obalu i ukrotili Toplicu, koja kod kiša pretvara mirne preljeve u duboke vodene rupe…

G1

..u jesen prije dvije godine, ovako je izgledao vodomjer kod autobusnog kolodvora…

G2

.. a ovako prije dva dana – njegov vodostaj možete pratiti online na stranicama Hrvatskih voda

G3

G3 .. danas se tu nalazi zgrada Šumarije a nekada su ovdje bili vrtovi kuća iz Radićeve ulice i svi su imali stepenice prema Toplici, koje su pedesetih godina služile građanima (ne samo djeci) za „ mjerenje vodostaja“ . Ovako se Toplica ovdje izlila iz korita za posljednjeg većeg vodostaja…

g4

… a ovako to izgleda kada je stanje normalno…

3 godinas, 3 mjesecs prije Komentari isključeni za Dan kada je umro glavni daruvarski most

Daruvarski-portfolio.net koristi kolačiće kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima pročitajte ... Uvjeti korištenja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close